Kaj potrebujem za spletno stran
Spletni marketing

Želim spletno stran: kaj vse potrebujem?

Ko nastopi trenutek odločitve, da potrebujemo spletno stran, je dobro poznati nekaj ključnih korakov, kako do nje. Danes je videti, da spletne strani rastejo kot gobe po dežju, a je potrebno pri tem upoštevati tudi njihov končni namen. Potrebujete osebno spletno stran, stran za podjetje, trgovino, …?

S to mislijo nekako se je potrebno podati proti prvemu koraku, ki bo vaši spletni strani dal lastno identiteto. Govorimo o izbiri imena domene, ki bo za vedno nosila prepoznavnost strani v širnem svetovnem spletu. Pa poglejmo, kaj prinaša prvi in zelo pomemben korak na poti do lastne spletne strani.

1. Izbira ustrezne domene

Kot smo že omenili, je izbira domene zelo pomembna za prepoznavnost vaše spletne strani. Kadar gre za domeno podjetja, se podjetniki navadno odločajo za ime, ki je enako nazivu podjetja. A to ni vedno optimalno. Če gre za krajše ime, potem je izbira vsekakor logična in ustrezna. V primeru daljšega naziva pa vsekakor ne.

Končnice domen

Včasih je dobro, da domena zajema ključno besedo storitve podjetja. Na ta način stran pridobi na SEO vrednosti in tudi boljšemu odzivu obiskovalcev, ki na spletno mesto naletijo s pomočjo iskalnikov. Zelo pomembna je še izbira domenske končnice. Za strani, namenjene Slovencem, je skoraj nujna končnica .si, vsekakor pa je obenem dobrodošlo zakupiti tudi domeno s končnico .com, saj si ne želite, da bi to storil vaš konkurent.

2. Izbira spletnega gostovanja

Vaša nova spletna stran bo potrebovala kvalitetno spletno gostovanje. Gre za lokacijo, kjer se bo nahajala baza same strani, vrsta paketa pa bo odločala o tem, kako dobro bo delovala vaša spletna stran. Ne želite si namreč, da bi vaša stran delovala počasi ali morda na trenutke sploh ne. In da bi v primeru težav tam naleteli na gluha ušesa.

Strežniki za gostovanje

Preverite ponudbo na spletu, iščite ponudnike, ki so na trgu že dlje časa, so zanesljivi in o tem pričajo tudi pogovori uporabnikov na različnih forumih in socialnih omrežjih.

Vsekakor pa glejte, da bo vaša spletna stran gostovala na strežniku, ki uporablja hitre SSD diske. Eden ključnih podatkov pred izbiro ponudnika naj bo tudi njihova pomoč uporabnikom. Želeli si boste podpore preko telefona, maila in vsekakor 24 ur na dan preko vsaj enega izmed mogočih kanalov.

3. Poskrbite za varnost

Splet je ogromen prostor različnih dobrot, a tudi nevarnosti. Želeli si boste, da bo vaša spletna stran delovala varno. Zaradi vas samih, a tudi zaradi vaših uporabnikov. Osnova varnosti vsake spletne strani je izbira in namestitev SSL certifikata. Gre za datoteko, ki šifrira izmenjavo podatkov med vašimi obiskovalci in spletno stranjo.

HTTPS varen spletni naslov

Obenem pa bo vaša spletna stran tudi na Googlu označena kot varna in tako pri obiskovalcih vzbudila pravo zaupanje. Strošek za SSL certifikat ni pretiran, obstajajo pa tudi brezplačni. Ti seveda nudijo nekoliko manj, a že za približno 20 € bo vaša spletna stran ustrezno zaščitena.

Že veste, kdo vam bo izdelal spletno stran? Morda se boste tega podviga lotili celo sami. Danes to različna orodja, kot na primer WordPress, vsekakor omogočajo. A bodite pri tem pozorni, spremljajte trende, posvetujte se s strokovnjaki in vsekakor poskrbite za ustrezno varnost.