Izbira imena domene
Spletni marketing

Izbira imena domene: strokovnjaki svetujejo

Morda se vam zdi naloga, kako izbrati domeno preprosta, a izkaže se, da je vse prej kot lahka. Pri izbiri domene morate biti skrajno previdni in tudi preračunljivi, kajti ta domena bo predstavljala vašo spletno stran za vedno. Ni vseeno, ali je domena dolga ali kratka, ima domensko končnico .de ali .si.

Prav tako je zelo pomembno, da z njo nekaj poveste. Ali je to naziv vašega podjetja ali pa zgolj namig glede storitve, ki jo nudite. Če se vam počasi svita, zakaj si je potrebno pri izbiri imena domene vzeti nekaj časa, potem obvezno berite dalje.

1. Dolžina imena domene

Ko govorimo o dolžini imena domene, je potrebno poudariti dva vidika pri sami izbiri. Domena mora povedati nekaj o tem, kaj obiskovalca čaka na spletni strani. Ali je to ime vašega podjetja, ki na trgu že nekaj pomeni, ali pa opisuje (vsaj posredno) storitev, ki jo ponujate.

Drugi vidik, ki ga je dobro upoštevati, pa je vsekakor dolžina same domene. Če je domena kratka in jasna, bo šla hitreje v uho in možgane. Saj veste, morebiten oglas na radiu ali bežen pogled na letaku. Prav tako pa je na dolžino domene zelo pozoren tudi veliki Google. Če je domena predolga ali vsebuje več vezajev, lahko hitro pade v nemilost tega spletnega iskalnika.

2. Domenska končnica

Prav tako zelo pomembno pri izbiri domene je, da izberete ustrezno domensko končnico. Če bo vaša spletna stran namenjena Slovencem, potem vsekakor izberite nacionalno domensko končnico .si. Če boste poslovali v različnih državah, pa boste potrebovali še končnice teh držav.

Domenske končnice

V vsakem primeru si omislite vsaj še krovno domeno .com. Morda nekaj malega več stroškov, a vsekakor bolje, kot da čez nekaj časa ugotovite, da je vaš konkurent zakupil enako domeno z drugačno domensko končnico.

3. Uporaba šumnikov v imenu domene

Že kar nekaj časa je možno zakupiti tudi domene, ki v imenu vsebujejo šumnike. Vseeno pa so strokovnjaki še vedno mnenja, da to morda ni najboljša ideja. Ljudje smo vajeni v brskalnike pisati brez šumnikov, prav tako pa se lahko soočite s težavami v primeru, da jih e-poštni strežniki ne znajo pravilno obdelati.

4. Je slišati, kot se napiše?

Še ena zelo pomembna zadeva pri izbiri imena domene je, ali se jo napiše tako, kot je slišati. Kaj to pomeni? Denimo, da se na radiu vrti oglas »Vse informacije najdete na Lidija pika si!« In kaj je tu spornega? Nič, razen v primeru, da ste se v trenutku kreativnega navdiha odločili za registracijo domene lydia.si.

V tem primeru bodo na radiu zelo težko podali javnosti ustrezno informacijo glede naslova vaše spletne strani. Ne boste oglaševali na radiu? V redu, kaj pa na primer pogovor med dvema prijateljema, ko eden drugemu pove, kje je zasledil odlično priložnost za nakup. Pa še kakšen primer bi se našel, zato res dobro razmislite, preden se odločite za registracijo svoje domene.

Še en nasvet: v primeru, da se odločite registrirati ime domene z vezajem, kot je to na primer piki-poki.si, potem obvezno zakupite še domeno brez vezaja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja