Delo od doma
Poslovanje

5 skritih pasti dela od doma

Delo od doma je znano že od nekdaj in je bilo za določen del ljudi vedno na vrhu seznama želja. Imeti svoj mir, razporediti delovni čas po svoje in delati brez stresa ter nadzora nadrejenih. Pa je vse skupaj res tako enostavno in odlično?

Sploh v zadnjih dveh letih, ko je med nas udaril virus in nas večkrat prikoval v domove, se je delo od doma močno povečalo. Kdorkoli opravlja takšno službo, da mu to omogoča, je verjetno že izkusil, kako je delati iz dnevne sobe, ne da bi pri tem morali poslušati šefa ali sodelavce. A v delu na daljavo se skrivajo tudi pasti.

1. Moteči elementi

Če smo v pisarni vajeni delati med sodelavci, odgovarjati na službene klice in sodelovati s šefi, je doma temu precej drugače. Kaj hitro se lahko pri vratih nariše sosed ali soseda. Potem so tu še zasebni klici, na katere se v službi navadno ne oglašamo. Pa denimo socialna omrežja in podobno.

Da ne govorimo o tem, da je doma lahko tudi partner ali otrok, morda celo več otrok. Kako delati v takšnem okolju, ko enostavno ne moreš reči zgolj »v službi sem«? Zagotovo ni enostavno, saj si je potrebno delo organizirati tako, da poteka nemoteno.

2. Neprimeren delovni prostor

Še ena od pasti se skriva v opremljenosti domačega delovnega kotička. Če se vam ob misli na delo od doma ustnice razpotegnejo v nasmešek in se že vidite s prenosnikom v naročju, kako delate iz postelje, boste zašli v težave.

Gre namreč za to, da vam bo takšen položaj v prvi vrsti povzročil bolečine v hrbtenici, rokah, ramah, vratu in še kje. Prav tako vaša koncentracija ne bo na ustrezni ravni, saj se boste v takšnem položaju počutili leni.

3. Občutek, da niste naredili dovolj

Delo od doma hitro pokaže zobe, ko je z njim potrebno zaključiti. Denimo, da imate ustrezen red, zjutraj spijete kavo in sedete za računalnik ob običajni uri kot v službi. Ko boste tako delali od doma, boste kmalu opazili, da ne malicate in si ne jemljete premora za oči in raztezne vaje. V resnici boste za računalnikom dlje kot v pisarni.

Delo od doma za računalnikom
Če delate od doma, pazite na redne odmore, malico in delovni čas.

Imeli boste namreč občutek, da vas bodo ravno takrat želeli preko Skypa, vam poslali mail, na katerega boste prepozno odgovorili, in podobno. Zgodilo se bo, da boste pred zaslonom celotnih 7 ali 8 delovnih ur, na koncu pa boste imeli celo občutek, da ste naredili premalo. Oziroma, menili boste, da tako mislijo vaši šefi in stranke.

4. Manj izmenjave informacij

Pri delu od doma je na udaru tudi socialni vidik. V službi se s sodelavci družimo in sodelujemo. Občasno pade kakšna šala ali pa na hitro prosimo za pomoč. Doma boste sami s seboj in s svojimi mislimi, kar po določenem času utegne na vas vplivati slabo.

5. Pomanjkljiva delovna oprema

Nič nenavadnega ni, če je naša domača računalniška oprema precej skromnejša od tiste v službi. Počasnejši računalnik, povezava na splet, manjši zaslon in podobno. Morda pri roki nimamo fotokopirnega stroja, luknjača in spenjača.

To lahko pripelje do tega, da delo poteka počasneje ali celo ni opravljeno do konca oziroma na dovolj kvaliteten način. Vse to lahko povzroči tudi stres in slabo voljo. Kaj hitro se lahko pripeti, da boste pogrešali potrebno opremo ali določene dokumente, zato o vsem dobro razmislite, še preden pričnete z delom od doma.