Delo na daljavo
Poslovanje

Kako se motivirati za delo na daljavo?

V zadnjem času je delo na daljavo postalo kar nekakšna realnost. Če smo še nekaj let nazaj sanjali o tem, da bi delali od doma in se nam ne bi bilo potrebno vsak dan voziti v službo in nazaj, je to v zadnjem letu ali dveh postalo precej bolj resnično.

Za to je seveda poskrbela pandemija novega korona virusa, kar pa še vedno ne pomeni, da lahko od doma delamo vsi. Kljub temu pa veliko ljudi dela na področju, ki zahteva delo z računalnikom in denimo telefonom. Ljudje s takšnim delom lahko delamo od doma, če nam to naš delodajalec omogoči. Ampak, ali ne pride tako do težav z motivacijo do dela?

Uredite si delovni prostor

Čeprav delate od doma, to še ne pomeni, da lahko ležite v postelji s prenosnikom v naročju. No ja, morda lahko, a bo to sčasoma vodilo zgolj v težave, kot so pomanjkanje motivacije, težave z bolečinami v križu in splošno slabo počutje.

Prav zato je zelo pomembno, da si doma uredite kotiček za delo. Če morda nimate delovne sobe ali pisalne mize, je čas za spremembe. Odvisno od prostora, ki ga imate na voljo, namenite svojemu delu sobo ali kotiček, ki bo zgolj služben.

Na mizi naj se nahaja računalnik, službeni papirji, telefon in vse, kar potrebujete za nemoteno delo. Pred vami naj ne bo ničesar, kar bi motilo vašo zbranost, vsekakor pa odmislite televizijo ali sočasno brskanje po spletnih straneh, ki z vašim delom nimajo nobene povezave.

Pripravite urnik dela

Najslabše, kar lahko storite pri delu od doma, je, da si rečete: “Delal bom, kadar mi paše.” Pripravite si urnik dela, vstanite ob določeni uri in se držite zapisanega. V nasprotnem primeru se vam bo delovnik zavlekel v pozno popoldne ali večer, lahko pa se pripeti tudi, da svojih nalog ne boste pravočasno opravili.

Svoje zastavljene in opravljene naloge vestno zapisujte in bodite pozorni na to, da naredite vse. Poleg urnika dela si omislite tudi čas za malico in kavo. Če ste ves čas v sedečem položaju, pomislite na obvezno razgibavanje. V primeru, da boste s šefom ali sodelavci komunicirali preko video povezave, si prej uredite vse potrebno tudi za to in poskrbite, da v ozadju ne bo kakšnih neprimernih reči.

Ne dovolite, da vas vržejo iz ritma

Ko človek dela od doma, ima kar naenkrat več obiskov soseda, klicev na zasebni telefon in podobno. Obnašajte se, kot bi bili še vedno v službi pri svojem delodajalcu. Nimate časa za nenapovedane kavice in klepete kot tudi ne za obisk trgovine, ker se vam kasneje ne bo dalo. Prav tako pozabite na televizijo in se ne sprehajajte ves čas do hladilnika in nazaj.

Tudi kuhanje kosila naj počaka na čas po službi, sicer boste zabredli in boste imeli na koncu občutek, da vam je vse padlo na glavo. Motivirajte se z mislimi, da je lepo delati na daljavo, ker ne izgubljate časa z jutranjim urejanjem in s potjo v službo ter kasneje nazaj. Nobene gneče v prometu in odlična malica ali kava bosta takoj pri roki.