Aktivno iskanje zaposlitve
Poslovanje

Kaj pomeni aktivno iskanje zaposlitve?

Dandanes se premalo iskalcev zaposlitve zaveda, da je večina delovnih mest zasedenih še preden delodajalec razpiše zaposlitveni oglas. Zato je za iskanje nove službe še kako pomembno, da uporabite pravi pristop. V nadaljevanju članka vam razkrivamo, zakaj se morate iz pasivnega iskalca zaposlitve preleviti v aktivnega, saj boste le tako dobili novo zaposlitev.

Statistike kažejo na to, da kar 80 odstotkov delovnih mest zasedejo iskalci, ki so pri iskanju zaposlitve uporabili enega ali več aktivnih pristopov za iskanje zaposlitve. To pa zato, ker večina delodajalcev ne želi izgubljati časa z iskanjem novih delavcev. Pa tudi neradi objavljajo zaposlitvene oglase, saj so le-ti dragi in zahtevajo kar nekaj dela. Ko torej podjetje najde kandidata, ki ustreza zahtevam glede določenega delovnega mesta, ga tudi zaposli.

Aktivne oblike iskanja zaposlitve so tiste, pri katerih iskalec sam naredi prvi korak do podjetja. V praksi to pomeni naslednje: namesto da bi čakali, da podjetje razpiše novo delovno mesto, raje sami ponudite podjetju konkretne razloge, zakaj mora zaposliti prav vas.

Osnovni cilj pri aktivnem iskanju zaposlitve je spoznavanje ljudi, ki vedo za določeno delovno mesto, še preden zanj izvedo tudi drugi. Iskalca zaposlitve torej zanima skriti trg dela, to je tisti trg, ki je dostopen preko pametne uporabe interneta, mreženja in direktnega stika s kadrovsko službo v podjetju.

Cilj aktivnega iskanja zaposlitve je torej najti delodajalca, ki že ima potrebo po novem kadru, ni pa še začel z aktivnim oglaševanjem. Če je v takšnem primeru iskalec zaposlitve primeren za delovno mesto in se seveda zna predstaviti (se prodati) na ustrezen in zanimiv način, ima zelo dobre možnosti, da bo delo tudi dobil. Ker se bo vse to zgodilo še preden bodo za potrebe delodajalca po novem kadru izvedeli tudi drugi, se za to delovno mesto obenem ne bo potegovalo še 100 drugih kandidatov.

Proaktivno lahko torej zaposlitev iščete z mreženjem, na zaposlitvenih sejmih, z usmerjeno komunikacijo s podjetji ali pa se zaposlite sami (samozaposlitev).