Samozaposlitev
Poslovanje

5 prednosti samozaposlitve

Starši so nas že od malega učili, da bomo morali v življenju trdo delati, če bomo želeli preživeti. Najprej šolanje, potem iskanje redne zaposlitve. Veliko poudarka k temu, da bi bilo dobro, če bi nam bila služba všeč, niso dali. Morda kot dobronameren nasvet, a vsekakor najprej: »zaposli se«.

Zato pa skozi življenje človek sam pride do tega, da se želi v svoji službi dobro počutiti. Prav tu se skriva ena od prednosti samozaposlitve. Za vas smo tokrat izbrali 5 največjih prednosti v primeru samozaposlitve.

1. Sam svoj šef

Nekaj najboljšega, kar si lahko vsak zaposleni želi. Da je sam svoj šef in odgovarja samo sebi. Seveda ta prednost prinaša s seboj tudi odgovornosti, kot so iskanje dela, zagotavljanje financ za plačo in tekoče stroške, samodisciplina.

Biti svoj šef pomeni vse to, a pomeni tudi, da si delovnik postavite sami in si razporedite delo tako, kot ustreza vam. Tudi dopust si boste odredili sami in leto preživeli brez skrbi, da vam ga ne bi odobrili.

2. Končno lahko uresničite svojo idejo

Po glavi se vam že nekaj časa mota izjemna ideja, a nihče ni imel posluha zanjo. Odprli ste podjetje in se v njem zaposlili, zdaj pa je na vas, da idejo realizirate. Pripravili boste izjemen načrt in se stoodstotno posvetili realizaciji. Ker ste motivirani, vam bo uspelo.

3. Večji dohodki

Če imate izkušnjo z zaposlitvijo, da je bila vaša plača vedno enaka – ne glede na to, kako zelo ste se trudili, je pri samozaposlitvi to precej drugače. Še posebej v primeru s.p. bo vaša plača pravzaprav vse, kar se bo steklo na vaš tekoči račun. Če boste en mesec delali več, boste prejeli tudi višjo plačo. Prav tako boste sami postavljali cenike svojih storitev.

4. Sami izbirate naročnike

Kot samozaposleni si boste sami izbirali delo. Navadno poste poprijeli za tisto, ki bo bolje plačano in kjer boste prepričani, da s plačilom ne bo težav. Na voljo boste imeli tudi pogodbeno sodelovanje.

Zakaj bi vsak mesec iskali nove naročnike, zapravljali za oglaševanje, ko pa si lahko zagotovite dovolj dela z letnimi pogodbami. To pomeni, da boste morda potrebovali samo eno ali morda dve stranki na leto. Odvisno od tega, kakšne bodo vaše storitve. Vse dodatne pa bodo pomenile le še dodaten zaslužek.

5. Lahko boste uveljavljali stroške

Kot samozaposleni boste imeli to prednost, da boste tekoče stroške lahko uveljavljali pri izračunu dohodnine. Računi za telefon, internet, stroški za nakup računalniške in pisarniške opreme, potni stroški in podobno. Vse to bo močno zmanjšalo osnovo za izračun vaše dohodnine.

Čeprav samozaposlitev ponuja kar nekaj prednosti, pa s seboj prinaša tudi veliko odgovornosti. Če nameravate kreniti na svojo poslovno pot, se morate tega še kako dobro zavedati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja